Çikolata Kisti
Endometrioma (Çikolata Kisti)
Her ay olan regl döngüsünde, rahim içindeki endometrium tabakası zigot oluşursa tutunabilmesi için kalınlaşmaktadır. Oluşmazsa ise kalınlaşan bu tabaka regl sırasında dışarıya atılır. Bazı ekstrem durumlarda bu dokular başka organlara yerleşebilmektedir. En çok yerleştikleri organ ise yumurtalıklardır. Yumurtalıklara yerleşen bu dokudaki hücreler, her regl döngüsünde kalınlaşmakta ve devamında dışarıya atılması gereken kanlı bir yapı oluşmaktadır. Fakat yumurtalıklarda bulundukları için dışarı atılamamakta ve kanlı kistik bir yapı oluşmaktadır. Bu kistin içindeki sıvı çikolataya benzediği için çikolata kisti olarak da adlandırılmaktadır. Her yüz kişiden ortalama beşinde görülen bu hastalık, üreme çağındaki kadınlarda görülmektedir. Genetik faktörler de bu hastalığın görülmesinde etkili olmaktadır. Aynı zamanda bu kist görüldükleri insanların, beşte ikisinde kısırlığa da sebep olmaktadır.
Endometrioma’nın (Çikolata Kistinin) Gösterdiği Belirtiler Nelerdir?
- Bacaklarda, adet kanaması sırasında, kasıklarda, sırtta, karında ve cinsel ilişki sırasında görülen ağrı
- Sürekli idrara gitme isteği ve idrar yaparken olan ağrı
- Kısırlık
Bu Kistin Tanısı Nasıl Koyulmaktadır?
Tanı koyulması için öncelikle ultrasonla bir incelene yapılmalıdır. Bu kistten şüphelenildiğinde; kan testi yapılarak Ca125 değerinin yüksekliğine bakılır. Bunların yanında kesin tanı sadece laparoskopi ya da açık yapılan ameliyatla parça alınarak, ameliyat esnasında gözle muayene yaparak ve alınan parçanın patolojiye gönderilmesi sonucu koyulabilir.
Bu Kistin Tedavisi Nasıl Olmaktadır?
Hastalığın maalesef kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bu kiste karşı yapılan tedavilerde ki amaç genellikle, bireylerdeki ağrıyı gidermek ve kısırlığı engellemektir. Hormon tedavileri; yumurtalıklarda bulunan çikolata kistine sebep olan endometrium kistine etki etmesi engellenerek büyümesinin önüne geçilerek baskılanması amaçlanmaktadır. 4-5 santimetreyi geçen ve hormon tedavisine karşılık vermeyen kistlerin cerrahi tedaviyle alınması yöntemine gidilebilmektedir. Bu tedavi, bu kistin görüldüğü bireylerdeki ağrıyı giderebilmekle birlikte; kısırlık için çare değildir. Bu sebeple de eğer böyle bir durum söz konusu ise hormon tedavisi yöntemi önerilmez, bunun yerine açık ya da kapalı ameliyat yöntemi tercih edilir. Aynı zamanda şiddetli bir endometriozis durumu olması halinde de cerrahi tedavi uygulanmaktadır.