Türkiye’de Kürtaj Yasası
Kürtajı istemli bir şekilde yaptırmak isteyen kişinin hamileliğini sonlandırması için 10 haftalık gebeliklere kadar mümkün bulunmaktadır. Hamilelik haftası hesaplanırken son adetin başladığı tarihten itibaren hesaplanır ve ultrason ile kontrol edilmesi gereken bir süreci gerektirmektedir. Türkiye’de yasalarımıza baktığımızda istenmeyen gebelikler için kadının isteği doğrultusunda 10. gebelik haftasına kadar olan süreçte gebelik sonlandırılması için gerekli işlemler yapılmaktadır.
Eğer hamile olan kadın evli ise eşinin de onayı alınarak bu işlem yapılmakta ancak hamile kadın evli değil ise 18 yaşını doldurmuş bulunmaktaysa, kendi isteği ve rızası doğrultusunda bu işlemi yaptırabilmektedir. Hamile olan kişinin yaşı eğer yaşı 18’den küçük ise velinin onayı ile işlem yapılmaktadır. Ayrıca bunun gibi durumlarda yetkili makamlara da bilgi verilmesi gerekmektedir. Bu süreç içerinde olanların dışında gebeliğin anne ya da bebek için tıbbı olarak bir sakınca oluşturması durumlarında ise mesela, bebeğin sakat olması ya da annenin gebeliği sürdüremeyecek kadar hastalığa sahip olması durumlarıyla karşılaşıldığında 10 haftadan daha büyük gebelikler dahi sonlandırılmaktadır. Böyle bir durumda birden fazla uzman doktorun heyet kararı vermesi gereklidir.
Hamile olan kadının 10 haftadan büyük gebelik durumun sonlandırılması tıbbi olarak daha fazla sorun ve tehlike yaratmaktadır. Bundan dolayı kürtaj kararı alındığında hamile kadının yasal sınır olarak karşımıza çıkan 10. Hafta gibi bir süreci geçirilmemesi gereken bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Hamile kalan kadının adet gecikmesi olmasa bile gebelik şüphesinde mutlaka bir jinekoloğa gidilerek muayene olması gereken bir durum olarak önem taşımaktadır.
Günümüzde sıkça karşımıza çıkan sorulardan biriside kürtaj olmak yerine gebeliğin bazı ilaç yöntemlerini kullanarak hamileliğin sonlandırılmasının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği durumu hakkında merak edilmektedir. Bu gibi ilaçlar yurt dışında bazı ülkelerde kullanılıyor olsa dahi düşük ilacı Türkiye’de satışı doğru kabul edilmeyen, satışı yapılmayan bir ilaç olarak görmekteyiz. Ayrıca adet gecikmesinde kullanılan halk arasında adet söktürücü olarak adlandırılan bazı hap ya da iğneler ise gebelik sonlandırılmak için başka bir yöntem olarak kullanılmakta ancak bu yöntemlerde doğru ve başarılı değillerdir.