Miyom kadın hastalıklarında son zamanlarda görülen bir tümördür. Kadın rahminde görülen ve buradaki düz kasların artmasıyla oluşan iyi huylu tümör olarak bilinmektedir. Genetik olarak da ortaya çıkmakta olup östrojen hormonuyla da ilgisi bulunmaktadır.
Miyom Hamilelikte Ne Gibi Sorunlar Yaratabilir?
Miyom; üreme çağındaki kadınların döl yatağı kas dokusunda çıkan ve yaygın görülen bir kadın hastalığıdır. Miyomlar iyi huylu tümörlerdir. Çok nadiren kansere dönen hikayeleri vardır. Ağırlıklı olarak 30-45 yaş arasındaki kadınlarda gözükür.
Miyom nedir?
Miyom nedir? Fibroidler, rahimin düz kas dokusundan gelişen iyi huylu tümörlerdir. Ayrıca uterus leiomyomları veya miyomları olarak da adlandırılırlar. Miyomlar neden oluşur? Miyomlar ne sebeple ortaya çıktığı net olmayan genellikle iyi huylu tümöral dokulardır. Miyomları neyin oluşturduğuna dair net sebepler bilinmemektedir. Üreme çağındaki kadınlarda görülmesi ve bu dönemde büyüme eğilimde olması, kadınlık hormonunun (östrojen) miyom gelişiminde etkili olduğu göstermektedir. Yine ailesel ve genetik yatkınlıkta, miyom oluşmasında önemli birer risk faktörüdür. Miyom Çeşitleri Nelerdir? İntramural Miyom En sık görülen miyom tipidir. Bu miyom tipinde miyom, rahmin kaslı dokusu içinden gelişir. 1 cm ile 15-20 cm olabilecek boyutlara, 2-3 kg ağırlığına kadar bile ulaşabilir. Subseröz Miyom Subseröz miyomlar rahmin karın iç yüzüne bakan duvarından gelişirler. Genellikle büyük boyutlarda farkedilirler. Hatta çıplak gözle, zayıf kişilerde, karın ön duvarında asimetrik kitleler olarak fark edilebilirler.…