Miyom Nedir
Miyom; üreme çağındaki kadınların döl yatağı kas dokusunda çıkan ve yaygın görülen bir kadın hastalığıdır. Miyomlar iyi huylu tümörlerdir. Çok nadiren kansere dönen hikayeleri vardır. Ağırlıklı olarak 30-45 yaş arasındaki kadınlarda gözükür. Menopoz sonrasında ise küçülme eğilimi gösterirler.
Çoğu kadında anlamak güçtür. Ancak, jinekolojik muayene sonucunda şans eseri yakalanırlar. Bazı hastalarda aşağıdaki belirtileri verdikleri görülmüştür:
– Kısırlık,
– Adet dönemlerinde uzun süren ve fazla miktarda meydana gelen kanama,
– Karın bölgesinde büyüme şişkinlik ve ele gelen kitle,
– Sık idrara çıkma, gece idrara çıkma ve kabızlık hallerinin görülmesi,
– Kansızlık, kolay yorulma ve halsizlik durumu,
– Tekrarlayan düşük olayları,
– Adet dışında ara ara cereyan eden kanamalar.
Miyom Hamilelikte Ne Gibi Sorunlar Yaratabilir
Miyom Hamilelikte Ne Gibi Sorunlar Yaratabilir, sorusunun cevabını aşağıda inceliyoruz.
Hastalığın bir hastada görülmesinde genetik faktörler önemli rol oynamaktadır. Hangi genlerin buna sebep oldukları henüz tam olarak bilinmemekle birlikte bildiğimiz en önemli gerçek; doğurganlık çağlarındaki bir kadının annesinde, teyzesinde, anneannesinde ve kız kardeşinde eğer bir miyom hikayesi gelişmişse o kadında miyom görülme riskinin 2-3 kat daha fazla arttığı yönündedir.
Çoğu zaman varlığı anlaşılamayan miyomlar gebelikte de ortaya çıkabilmekte ve hamilelik sürecini de oldukça etkileyebilmektedir. Bilinmesi gereken küçük ayrıntı ise şudur: Çoğu kadında miyomlar görülse de hepsinde aynı etkiyi göstermemektedir.
Miyomlar özellikle büyüdükleri süreçte hamileliği önemli ölçüde engelleme veya etkileme riskine sahiptir. Miyomların çıkarabileceği sorunlar; yerleşim yerine, büyüklüğüne ve sayısına göre değişim göstermektedir.
Miyom Hamilelikte Ne Gibi Sorunlar Yaratabilir:
– Rahim içine doğru veya içinde büyüyen miyomlar tekrarlayan düşüklere neden olabilir.
– Hamileliğin ortalarında miyomlarda meydana gelen dejenerasyon sebebiyle karın ağrıları meydana gelebilir.
– Rahim kanalının tıkanmasına ve doğumun sezaryenle yapılmasına neden olabilir.
– Erken dönemde gebelikte kanamalara yol açabilir.
– Erken doğum tehditi oluşturabilir.
– Miyomların yeri tüplere yakın olduğunda, tüplere baskı yapacağından sperm ve yumurtaların geçişine ve dolayısıyla döllenmeye engel olabilir.
– Bebeğin gelişimini etkileyebilir.
– Rahim kasılmalarına engel olabileceğinden eski durumuna dönüşünü zorlaştırabilir.
– Plasentada yerleşim anomalisi, erken membran rüptürü (suyun erken gelmesi), plasentanın erkenden ayrılması veya doğumdan sonra plasentanın ayrılmaması gibi sorunları sayabiliriz.
Bu sorunların hangisiyle karşılaşılırsa karşılaşılsın olayların yakınen takip edilmesi gerekmektedir.
Miyomun Tedavisi Nedir
Miyom Hamilelikte Ne Gibi Sorunlar Yaratabilir, derken önceden miyomu olan çoğu kadında gebe kalma ve gebeliği taşıma konusunda herhangi bir sorun yaratmadığını da iyi bilmemiz gerekir.
Miyomun hamilelik öncesi, hamilelikte ve hamilelik sonrası tedavisi nasıl olmaktadır?
Miyom tedavisi ilaçlı olarak yapılabilir. Sebebi görülen östrojen ve progesteron hormonlarının üretimi engellenebilir. Bunun dışında “Rahim İçi Araç (RİA)” kullanılabilir, Radyofrekans (RF) ablasyon (Isı artışı öngördüğünden anestezi gerekir) ve embolizasyon tedavisi cerrahi olmayan tedavi yöntemleridir.
Cerrahi tedavi öngörüldüğünde hastanın tercihi önemlidir. Eğer, üremenin devamı isteniyorsa tek cerrahi yöntem miyomektomidir. Miyomektomi; karından, vajinal yolla, laparoskopi veya histeroskopi ile yapılabilmektedir.