Miyom Nedir?
Miyom kadın hastalıklarında son zamanlarda görülen bir tümördür. Kadın rahminde görülen ve buradaki düz kasların artmasıyla oluşan iyi huylu tümör olarak bilinmektedir. Genetik olarak da ortaya çıkmakta olup östrojen hormonuyla da ilgisi bulunmaktadır.
Özellikle üreme döneminde ortaya çıkmaktadır. Hormonların çoğalmasıyla da miyom büyüklüğü artabilmektedir. Kadınlar menopoza girdikleri dönem hormonların azalmasının da etkisiyle miyom boyutları küçülmektedir.
Ergenlik ve genç çağlarda çok sık görülmemektedir. Daha çok 30’lu yaşlardan sonra ki kadınlarda ortaya çıkmaktadır. İyi huylu miyomlar menopoz sonrası küçülmektedir fakat kötü huylu miyomlar menopoz sonrasında büyüme gösterebilmektedir.
Miyom hastalığının tam olarak neden dolayı ortaya çıktığı bilinmemektedir. Sadece tahminler üzerine gidilmektedir. Ayrıca adet görmemiş kızlarda miyom hastalığı ortaya çıkmamaktadır. Yaş ilerledikçe miyom riski doğru orantılı olarak artmaktadır.
Miyom Ne Zaman Tehlikeli Olur?
Miyom ne zaman tehlikeli olur sorusu miyomun boyutuna göre değişmektedir. Ayrıca miyomun rahimde yerleştiği yere göre de miyom tehlikeleri ve riskleri değişmektedir. Miyom eğer rahimin iç kısmına yerleşmişse en büyük tehlike o zaman olmaktadır. Fakat karın içinde oluşan miyomlar rahim içine göre daha az tehlike boyuttadırlar. 8 veya 10 cm boyutlarında olan veya daha büyük olan miyomlar diğer organlara da baskı yaptıklarından tehlike arz etmektedirler. Tam olarak her oluşan miyomun alınması şart değildir. Hasta eğer ağrı şikayetiyle geliyorsa ve miyom boyutu 6 santimetrenin üzerindeyse miyomun alınması gerekmektedir. Belirli boyuttaki miyom tehlikelidir diye bir şey söylemek pek fazla doğru olmamaktadır.
Ayrıca bu miyomların da kötü huylu olma ihtimali yaklaşık olarak % 1’e yakındır. En büyük miyom boyutu 15 santimetre olarak bilinmekle birlikte miyom oluşumunu engellemek tam anlamıyla mümkün değildir.
Miyom Belirtileri Nelerdir?
Miyom ne zaman tehlikeli olur dan sonra miyom belirtileri kısmına baktığımızda çoğu bir belirti göstermemektedir.
Çünkü miyomların %99 u iyi huyludur. Fakat belirli olan belirtilere baktığımızda, şiddetli karın ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı, besin sindiriminde sorun, âdet kanamalarında artış gözlemlenmesi, kabızlık, kısırlık, kanama, sık sık idrara çıkma ve idrar kaçırması gibi belirtiler göstermektedir.
Ama daha çok miyomun anlaşılması jinekolog kontrollerinde belli olmaktadır. Miyomların tespiti ultrasonografi ile görülmektedir. Boyutları ve çoğunlukları ultrason yaparken yerleri net bir şekilde tespit edilmektedir. Buna göre de tedavi planlanması aşamasına geçilir.
Miyom Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Miyom tedavilerinde genellikle miyom bir sorun yaratmıyorsa veya hastanın günlük yaşamını etkilemiyorsa ameliyat gerekmeden düzenli olarak takip edilir.
Eğer hasta da miyom belirtileri varsa ve rahatsız ediyorsa hastanın yaşına, çocuğu olup olmadığına göre bir cerrahi yöntem belirlenerek ameliyat olması gerekmektedir. Miyom ameliyatları genelde iki kısma ayrılmaktadır.
Bunlardan ilki hasta ileri ki dönemde çocuk sahibi olmayı düşünmüyorsa miyom ile beraber rahim de alınmaktadır. Fakat hastanın yaşı genç ise ve çocuk istiyorsa ameliyat sadece miyom alınacak şekilde planlanmaktadır.