Kapalı Rahim Ameliyatı
Kapalı rahim ameliyatı kaç günde iyileşir?
Uterus veya döl yatağı olarak da bilinen rahim; en uç kısmında rahim ağzı (serviks) ve yumurtalıklara uzanan fallop tüpleri bulunan kadın üreme organıdır.
Kapalı rahim ameliyatı tıp dilinde “Laparoskopik Histerektomi (Cerrahi)” olarak adlandırılmaktadır. Önemli sağlık problemleri yaşayan kadın hastaların rahminin laparoskopik yöntemle komple alınması işlemine denmektedir. Laparoskopik cerrahi ameliyatı genel anestezi ile gerçekleştirilmektedir.
Bu ameliyatta epidüral anestezi (belden aşağının uyuşturulması) veya spinal anestezi (lokal yani sadece ameliyat bölgesinin uyuşturulması) uygun değildir.
Karın altından ve kasık bölgesinden yaklaşık 1’er cm’lik delikler açılarak kamera ve diğer malzemelerin yerleştirilmesi suretiyle bu ameliyat icra edilebilmektedir.
Ameliyat süresi rahmin büyüklüğüne, patoloji türüne ve daha önce geçirilmiş açık rahim ameliyatlarının bıraktığı etkiye göre değişmektedir.
Kapalı rahim ameliyatı kaç günde iyileşir?
Kapalı rahim alma ameliyatı; açılan küçük deliklerden girilip rahmin alınması ve vajinadan çıkartılması suretiyle yapılmaktadır. Aynı operasyonda; gerekiyorsa yumurtalık kistleri, fallop tüpleri ve yumurtalıklar da kolayca alınabilmektedir.
Yaklaşık 1-1,5 saat aralığında süren kapalı rahim ameliyatı sonrası, kesilerin de küçük olması dolayısıyla, hasta daha az ağrı yaşamakta ve günlük yaşamına daha kısa sürede dönebilmektedir.
Hasta ameliyatının bitiminden sonra 6 ila 8 saat içerisinde yemek yiyebilmektedir. Ameliyat sonrası hastanın taburcu edilme süreci genelde 1-2 gündür.
Kesi yeri fıtığı yaşanmaması, kesi yerinin çoğunlukla enfeksiyona maruz kalmaması ve doğal sonuç olarak antibiyotik kullanılmaması bu tedavinin tercih edilmesinde önemli bir tercih nedenidir.
Kapalı Rahim Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Kapalı rahim ameliyatı kaç günde iyileşir?
Kapalı rahim ameliyatı; kadın hastalarda görülen rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanseri, sıklıkla görülen miyom tablosu, rahim iç zarının iltihaplanması, endometriozis (çikolata kisti) hastalığının rahmin dışında ciddi bir seyirle büyüyor olması, kontrol altına alınamamış normal dışı vajinal kanamaların meydana gelmesi, rahmin vajinal kanal içinde yer değiştirerek sebep olduğu idrar tutulamaması ve bağırsak hareketlerindeki bozukluğun düzeltilmesi ve rahim sarkması gibi durumlarda son çare olarak görülmektedir.
Eğer rahim, rahim ağzı, rahim iç zarı ve yumurtalık bölgelerinde meydana gelen rahatsızlıkların ilaçla tedavisi mümkünse ilk önce o tedavi şekli tercih edilmektedir.
Ameliyattan bir ay sonra doktor kontrolü gerekmektedir. Dikişlerin alınmasına ise ihtiyaç yoktur.
Kapalı Rahim Ameliyatı Nasıl İyileşmektedir?
Kapalı rahim ameliyatı kaç günde iyileşir?
Sorusunun cevabını artık verebiliriz. Ameliyatı sağlıklı geçiren bir hasta yaklaşık 2 hafta içerisinde evinde istirahat halindeyken toparlanmaya başlamaktadır. Yaklaşık bir aylık bir süre zarfında da vajinal kanamalar yaşayabilmektedir. Daha sonra her şey normale dönmektedir. Rahmi alınan hastalar ameliyat sonrası adet görmemektedir. Ameliyat sonrası hastanın yumurtalıkları alınmadıysa, menopoza girmemektedir. Rahim alınması sebebiyle hastanın cinsel yaşamı sona ermemektedir.
Yalnızca, hastalara cinsel hayatının yeniden düzene girmesi için yaklaşık iki aylık bir ilişki kısıtlaması önerilmektedir.